Sprogbøffer

Med nogle ord gælder det virkelig om at holde tungen lige i munden, og måske gøre det til en vane lige at slå ordet op i ordbogen en ekstra gang, for mange ord lægger sig tæt op ad hinanden “lydmæssigt” men bare ét forkert eller manglende bogstav i ordet kan give det en helt anden og meget uhensigtsmæssig betydning. Tag nu f.eks.

foregå / forgå

Rigtig mange tager fejl af disse to ord, og man kan sige, at her er der virkelig tale om, at forståelsen af teksten kan løbe helt af sporet, hvis man skriver ordet forkert. Herunder har jeg listet nogle af de mest gængse ord op, som enten staves forkert eller bliver brugt i en forkert kontekst. Du kan sikkert komme i tanke om mange flere

ligge / lægge
foregå / forgå
bekræfte / bekræftige
vist / vidst
mellem / imellem
mod / imod
vagt / vakt
ad / af
får / for
hans / sin
nogen / nogle
råde / rode
dimension / dimission
stakket / stakkels
jogge / jokke
situationstegn / citationstegn
faldgrube / faldgruppe

Hvis ikke man selv føler sig hundrede procent sikker i dansk retstavning, så er det vigtigt, at lade en der er (det kunne være en professionel korrekturlæser) læse dit manuskript igennem. Hvis du, som jeg, føler dig rimelig sikker udi det danske sprog, så lad dit manuskript ligge nogle uger/måneder, tag det så frem og læs det igennem, meget gerne højt, da du derved fanger flere “sjove” sætningskonstruktioner og fejl. Se evt. her hvordan du selv kan redigere din tekst. En side der kan gøre dig klog på mange sproglige udfordringer, og som jeg selv anvender jævnligt, er sproget.dkRigtig god fornøjelse!

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Lukket for kommentarer.