Selvudgive hos Saxo Publish (Print-on-Demand)

3. januar 2016

Som nævnt andetsteds, så har jeg udgivet min første roman hos Saxo Publish som Print on Demand. Stor var min glæde, da jeg fandt ud af, at jeg rent faktisk havde mulighed for at udgive en bog uden at skulle have en krone op af lommen. Jeg gennemsøgte faktisk ikke andre muligheder, da jeg fandt denne, så det var sådan, det blev.

Hos Saxo Publish Print on Demand får du ikke decideret hjælp til din udgivelse. Du kan maile til dem (svartid op til 72 timer), hvis du har spørgsmål, og de er flinke til at svare, men du står selv for udgivelsen, og det er også fint nok, hvis man er indforstået med dét.

Hvilken størrelse skal bogen have?

Jeg gik i gang med at se efter, hvilket format min bog skulle have. Skulle det være paperback eller hardback? Sidstnævnte havde for lang produktionstid, syntes jeg, så jeg valgte paperback. Formatet på bogen blev 13x21cm, og jeg downloadede en wordfil (fra Saxo Publish), hvor marginer, sidetal osv. var foruddefineret. Det jeg havde skrevet i et almindelig Word dokument, førte jeg nu over i skabelonen, og jeg skrev min roman færdig der.  Jeg skulle også vælge papir og sådanne ting, og det er selvfølgelig noget man skal tage stilling til undervejs. Så selvom man er i begyndelsen af sin skriveproces, så synes jeg godt, at man kan begynde at gøre sig nogle tanker omkring de andre ting, der følger med.

Også som E-bog?

E-bøger bliver mere og mere populære, og jeg valgte at udgive min bog både som E-bog og som paperback. Hos Saxo Publish er der også en fin guide til at gøre din tekstfil klar til E-bog. Jeg kan kun anbefale dig at udgive på begge måder, da flere og flere læser bøger på tablets.

Trykklar tekstfil og cover

Der er en guide til, hvordan man sætter sin bog op, dog skal man være opmærksom på, at selve omslaget kan man ikke lave, førend man kender sidetallet i sin bog. Det har nemlig indflydelse på tykkelsen af ryggen på bogen. Jeg gjorde det, at jeg downloadede skabelonen, der viste sig at være en PDF-fil, som jeg ikke kunne bruge som skabelon alligevel. Jeg havde nok forventet en skabelon ligesom den Word-fil, jeg hentede til min tekst, men det fik jeg altså ikke. Omslags-skabelonen viste kun målene på bogen, som jeg allerede kendte – 13×21 cm – dog skulle der lægges 5mm skæringskant til – og det er vigtigt at huske. Jeg ville gerne arbejde på omslaget, før jeg havde skrevet bogen færdig, så jeg oprettede et dokument i Word i den størrelse som bogen ville komme til at fylde i alt.

trykklar fil

og så gik jeg i gang med at tilpasse den. Jeg havde ikke rygstørrelsen på det tidspunkt, men det kunne jeg ændre, så snart bogen var færdig. Jeg havde dog en fornemmelse af, at bogen ville komme til at fylde omkring 200 sider (det blev så 208), så det var kun ca. 1-2 mm ryggen skulle udvides med. Da jeg havde lavet omslaget helt færdigt, så gemte jeg Word-filen som PDF, for det er dét format, man uploader sin bog i, altså både tekst OG omslag (i to separate filer). Du kan vælge at få en grafiker til at lave dit omslag, hvis ikke du tør kaste dig ud i det selv. Selv elsker jeg at nørde med den slags, og jeg brugte gratis-programmet canva.com til min forside. Det er super enkelt at bruge, og der er mange muligheder og mange mange skabeloner

Udgivelse – ubeskrivelig følelse

Når du så er færdig, har uploadet din indholdsfil og dit cover … og trykker på knappen UDGIV … jamen altså følelsen indeni er ubeskrivelig Det er fedt, det er vildt, det er grænseoverskridende … det er alt muligt i én pærevælling, men fremfor alt, så har man gjort det … man har udgivet en bog!!!

Markedsføring af dit værk

Men det er jo ikke nok, at trykke på udgiv! Bogen skal jo sælges, og da du ikke har et forlag bag dig, som tager sig af den slags, ja så skal du selv smøge ærmerne op og komme ud over stepperne. Hvis du, modsat mig, har mod på det, så send eksemplarer af din bog til relevante medier, så de evt. vil lave interview med dig (trykt eller optagelse til TV). Jeg har ikke kunne få mig selv til det, må jeg tilstå. Jeg synes, at det er lige en tand for grænseoverskridende, men ved godt, at det er den “frækhed” der også skal til for at skabe et godt salg.

Hvis du gerne vil have din bog ud på landets biblioteker, så kræver det, at du får en lektørudtalelse. Bogen får en kort anmeldelse, og dette danner baggrund for, om biblioteket køber bogen. Du skal udfylde en formular og sende et eksemplar af din bog til dbc.dk (Dansk Bogfortegnelse) for at få en lektørudtalelse. Ca. 20% af de indsendte bøger får en udtalelse.

Men det er slet ikke nok! Jeg vil foreslå dig, at lave en hjemmeside/blog for din bog eller dig selv som forfatter. Derudover vil jeg også anbefale, at din udgivelse/du som forfatter, får egen Facebook-side. Man skal ikke undervurdere Facebook som markedsføring. Jeg har gjort det, at jeg har betalt for lidt annoncering på Facebook. Det kan godt svare sig, og det er en billig måde at få din bog ud til rigtig mange mennesker. Jeg har f.eks. annonceret i 2 dage for kun 70 kr., og på de par døgn er min annonce nået ud til 6.581 personer. Jeg har også tilkøbt en pakke hos Saxo Publish der hedder Andre netboghandlere og eReolen 199 kr. inkl. moms. Der bliver udgivelsen så tilgængelig på:

www.altfortalt.dk
www.arnoldbusck.dk
www.bog-ide.dk
www.boegerogpapir.dk
www.boghandleren.dk
www.booksnob.dk
www.e-studiebøger.dk
gopubli.sh
www.ebogreolen.dk
www.hjemve.dk
www.mibook.dk
www.mubook.dk
www.riidr.dk
www.williamdam.dk

Saxo Publish kontakter Bogportalen, som er det sted, hvor de fleste boghandlere køber bøger. Så sættes din bog også til salg på Saxo.com og via tredjepartsplatformen Publizon, (som også har aftale med streamingtjenesten Mofibo) hvor alle danske netboghandlere kan købe og videresælge din bog. Jeg kan f.eks. se, når jeg googler titlen på min bog, at den også er til salg andre steder

Netboghandlere

Og sluttelig så har jeg jo bloggen her

Diverse

Hos Saxo Publish kan du pt. ikke købe et stort lager hjem til billige penge. Du kan bede om tilbud på f.eks. 5 bøger, fordi du også selv skal aflevere 2 bøger til Pligtaflevering. Jeg fik 5 bøger, hvoraf jeg kunne bruge en bog i en konkurrence, som jeg afholdt på Facebooksiden, så 2 stk. til pligtaflevering, og så 2 bøger til mig selv. Skal du bruge ekstra bøger, så skal du desværre betale fuld pris og købe dem i netboghandlen ligesom alle andre.

Du kan følge dit salg på Saxo Publish Analytics (der er indimellem problemer med visningen/opdatering af solgte bøger), men her kan du altså følge med i, hvor mange bøger der er solgt, hvornår, hvilket postnummer osv. osv. Det er meget fint, at kunne holde lidt øje med, hvordan det går på salgssiden.

Det har alt i alt været en rigtig positiv oplevelse at bruge Saxo Publish til min første udgivelse, og jeg kan godt anbefale det. Når det så er sagt, så har jeg besluttet mig for at prøve noget andet, når min næste roman skal udgives. Der vil jeg nemlig vælge assisteret udgivelse. Hvad det går ud på, vil jeg behandle i et indlæg for sig

Beskatning – vi kommer ikke udenom det

Uanset hvilken form for udgivelse du vælger, så kommer skattefar ind over, for du skal selvfølgelig betale skat af din nettoindtægt fra bogsalget. Hvis man går og håber på at blive rig af at sælge sine bøger, så skal man være indstillet på, at der skal sælges mange mange tusinde bøger Ved at sælge min bog via Saxo.com til kr. 199,00 pr. eksemplar, så har jeg kr. 34,00 ud af det efter skat! Til gengæld har jeg heller ingen udgifter haft, som jeg skal have dækket ind.  Læs mere omkring beskatning her og her.

Jeg håber ikke, at du er blevet skræmt helt fra at selvudgive dit værk. Du skal kaste dig ud i det, og gøre din drøm til virkelighed. På denne her måde får du ingen penge i klemme, og det er en væsentlig faktor for rigtig mange af os. Rigtig god fornøjelse

C. Friis-Holst

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
4

Lukket for kommentarer