Lixtal

En del interesserer sig for teksters læsbarhed (lixtal), og det kan jo også være relevant nok i forhold til f.eks. skolebørn, der skal præsenteres for tekster, der svarer til deres alderstrin og læseniveau. For os alle gælder det, at det er vigtigt, at vi forstår den tekst, vi skal læse.

Læsbarhedsindekset (LIX) opgøres som det gennemsnitlige antal ord pr. helsætning, plus procentdelen af lange ord, altså ord der er over seks bogstaver lange. LIX blev introduceret af den svenske pædagog C.H. Björnsson og er altså en skala, som man bl.a. inddeler i fem kategorier:

>55 Meget svær, faglitteratur på akademisk niveau, lovtekster.

45-54 Svær, f.eks. saglige bøger, populærvidenskabelige værker, akademiske udgivelser.

35-44 Middel, f.eks. dagblade og tidsskrifter.

25-34 Let for øvede læsere, f.eks. ugebladslitteratur og skønlitteratur for voksne.

<24 Let tekst for alle læsere, f.eks. børnelitteratur.

Når det gælder skønlitteratur, så vil de fleste af os gerne have et velformuleret sprog, der er let forståeligt. Man skal dog lige holde sig for øje, at et lavt lixtal ikke nødvendigvis betyder at teksten er letlæselig, for der tages ikke forbehold for sætningskonstruktioner, andel af fremmedord eller din baggrundsviden som læser.

Jeg afprøvede for sjov min egen tekst i min kommende roman ”Forfald”, og lixtallet endte på 29, hvilket jeg er godt tilfreds med. Der findes en rigtig fin online-beregner, som du selv kan afprøve herDet kan give dig en indikation om, hvilket publikum din tekst henvender sig til.

Rigtig god fornøjelse!

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Bookmark permalink.

Skriv et svar