Susanne Lykke

Interview med debuterende forfatter Susanne Lykke

forfatter Susanne Lykke

Din første roman ”Mærket – af psykopatens spind” udkom på forlaget Legimus i september måned (2016), så det er altså ganske nyt. Hvordan fik du idéen til den?

Ideen er ikke bare poppet op. Den er kommet snigende igennem årene. Jeg kan lide at høre menneskers historie. Jeg kan lide at fortælle andres historie. Som behandler har jeg hørt en del skæbnehistorier fra det virkelige liv. Jeg har selv været involveret i en kvinde, der måtte tage flugten. Jeg gemte hendes kufferter og skaffede hende et sted at bo. Jeg er chokeret over, at det er så svært at få hjælp. Krisecentrene er der ventetid på, og politiet tager dig ikke alvorligt. Gerningsmanden har næsten frit spil i dag, og ofret kan ikke få hjælp. Jeg vil gerne vise, hvad der sker med sådan et offer, og samtidig vil jeg gerne skabe en debat, så der kan komme fokus på problemet. Der er mange psykopater. Jeg får 2-3 henvendelser om dagen fra kvinder, der føler sig hårdt ramt af bogen. Deres datter, deres veninde eller deres nabo har været involveret i en psykopat. De fortæller, at de har egentlig først forstået hvor alvorligt sådan en situation er, efter de har læst bogen.

 

Var Legimus det første forlag du sendte manuskript til, eller har du måtte sende til flere, før det blev antaget?

Jeg sendte først til to store, de sagde begge nej. Så sendte jeg til to mindre forlag, de sagde begge ja tak. Men jeg har valgt Forlaget Legimus, fordi min mavefornemmelse sagde JA. Det virkede personligt og hyggeligt.

 

biografi_susanne-lykkeOvervejede du på noget tidspunkt at udgive selv?

Ja det gjorde jeg. Men jeg er ny i branchen. Jeg kender ikke procedurerne, arbejdsgangen og jeg har ingen kontakter. Så det blev turen med livrem og seler igennem et forlag. Det har jeg ikke fortrudt.

 

Har forlaget stået for markedsføringen af din roman, eller er det noget du selv skal?

Det er ikke noget, jeg skal, forlaget gør deres for, at den kommer frem. Men jeg har gjort en del opsøgende arbejde selv, for reklame skal der til. Blandt andet har jeg fundet anmeldere.

 

Hvor længe har du været om at skrive romanen?

Første gang var jeg to år om at skrive den. Så lå den mange år i skuffen. Herefter tog jeg den frem. Jeg tog nogle stikord og slettede, med sved på panden, hele manuskriptet. To års arbejde lige i skraldespanden. Herefter var jeg omkring seks måneder om at skrive den igen, tre måneder om redigeringen.

 

Har du fået blod på tanden og vil udgive mere?

Jeg vil rigtig gerne skrive mere. Jeg er allerede i fuld gang med research til brug for den næste bog.

 

Hvordan har du arbejdet med din bog?

Der har været en del research. Jeg har haft en dygtig coach i redigeringsprocessen. Der har herefter været tre betalæsere på, som skulle fortælle mig deres samlede læseoplevelse. Ingen andre har læst manuskriptet. Den har undervejs været frygtelig meget igennem. Uanset hvad jeg skrev, var jeg ikke rigtigt tilfreds. Da jeg skrev den anden gang, skrev jeg hver dag. Jeg er aldrig gået i stå. Er der et kapitel der driller, så hop frem til en scene eller et kapitel der er nemt at skrive. Så kører det.

 

Var du typen der elskede at skrive stile i skolen? Har du været typen der altid har skrevet til skrivebordsskuffen?

Begge dele kan jeg svare ja til. Jeg har smidt det meste ud, mest fordi jeg er kritisk.

 

Hvordan fandt du ud af, at du ville udgive?

Jeg lukkede min virksomhed og begyndte at kede mig. Da jeg havde kedet mig længe nok, fik jeg lyst til at lave noget andet. Jeg tog alle kurserne på forfatterskole.dk. Pludselig fandt jeg manuskriptet frem igen, og skrev på livet løs. Jeg havde lyst til at gøre det færdigt. Jeg gav bogen en frist på et år, efter den var skrevet færdig. Havde jeg ikke fundet et forlag, ville jeg udgive den selv. Heldigvis gik der kun omkring seks uger tror jeg.

 

Hvilke bøger læser du selv?

Jeg læser både faglitteratur og skønlitteratur. Jeg læser nærmest alt undtaget gysere.  Jeg har lige læst “Tarme med charme” samtidig med “Bedemandens datter”.

 

Har du nogle gode råd til andre, der måske har lyst til at kaste sig ud i forfatterskabet, men ikke tør?

Jeg har allerede sagt til mange, at forfatterskole.dk gav mig det sidste skub, det kan virkelig anbefales. Og at melde sig ind i en masse forfattergrupper og chatgrupper på Facebook. Der kan man få kontakt med nye og gamle forfattere. Jeg har fået super gode kontakter den vej. Vær modig. Kast dig ud i det. Rigtig meget held og lykke med det.

Og herfra skal der lyde rigtig meget held og lykke til Susanne Lykke med hendes fremtidige forfatterskab!

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Lukket for kommentarer.