Martin Holmslykke

Jeg vil gerne introducere jer for en ny dansk krimiforfatter, Martin Holmslykke, der har fået tilnavnet “Nordens Dan Brown”.  Martin udgav sin første krimiroman “Frejas blod” sidste år, og den har fået rigtig fine anmeldelser.

Interview

– Hvorfra stammer lysten til at skrive? Har du altid skrevet? 

Jeg har altid skrevet, også i skolen. Skrev alt muligt mærkeligt: Digte, musik tekster, radioteater, noveller og selvfølgelig nogle former for bøger. Prøvede alt muligt af, nok for at finde det, som jeg synes var sjovest at skrive.

– Du udgav din første bog i 2001 og den næste i 2015. Hvorfor gik der så mange år imellem?

Fik min datter og så gik der hverdag i den. Skrev stadig, men ikke så meget. Nu er hun nået en alder (16 år), hvor hun er ved at løsrive sig, så er der mere tid til skriverierne. Jeg tænker altid på historier og har skrevet en masse ideer ned igennem årene, det er dem, jeg bruger nu. Har de næste 4 romaner planlagt, skal bare lige have dem gjort færdige.

Martin Holmslykke

– Den første bog udkom på et forlag og ”Frejas Blod” har du selv udgivet på Saxo Publish. Hvad ligger til grund for valget at selvudgive?

Jeg synes, det er svært at trænge igennem til de etablerede forlag, og har hørt fra flere der har udgivet på etablerede forlag, at forlagene ikke laver særlig meget PR – så alt salgsarbejde skal man selv stå for alligevel. Desuden så har du fuldstændig kontrol med, hvad der sker, hvad der bliver rettet, hvordan cover skal være osv. Dog vidste jeg nok ikke, hvor meget tid der ville gå med alt det praktiske … men tror første gang er den sværeste.

– Hvordan har processen omkring selvudgivelse været for dig? Hvor meget har du selv stået for/fået hjælp til?

Jeg har stået for alt selv. Fandt hurtigt ud af, at det er svært at trænge igennem til de store aviser med en selvudgivelse. Jeg forsøgte at trække på nogle bekendte i medierne, men det gav ikke pote. Så jeg valgte at lave en masse forskellige pressemeddelelser, der var møntet på dem, jeg skrev til – og det gav pote. Der har været 4-5 artikler og en del anmeldelser primært på blogs.

– Anvender du et decideret skriveprogram?

Nej det gør jeg ikke – vidste faktisk ikke at der findes et skriveprogram?

– Det må kræve en hel del research fra din side af, når du skriver historiske bøger. Hvordan griber du det an?

Det kræver det – min krimi ”Frejas Blod” foregår i nutiden, men trækker tråde tilbage til vikingetiden. Ikke at der er nogle vikinger med, men der er nogle få historiske kapitler, som trækker trådene.

For at få alt med i research delen, valgte jeg at lave en plan. Der er fire nøgler, som spiller en stor rolle i krimien og jeg valgte ret hurtigt, hvordan de skulle komme ind i krimien. Så det var faktisk 4 perioder/steder som jeg lavede research på. Desuden valgte jeg at lave en roadtrip, hvor jeg kørte rundt til de steder, som hovedpersonerne besøger. Fordi der er stor forskel på at være et sted, i forhold til at læse om det. Jeg skal på researchtur til Glasgow og syd Tyskland til efterfølgeren til ”Frejas Blod”.

– Hvilke udfordringer har der været ved at selvudgive? Hvordan har det været at skulle stå for al markedsføring selv?

At finde ud af det….. Først at vælge et site at gøre det på. Jeg valgte Saxo, da det virkede som om de var de største.

Første problem var at få lavet de rigtige formater, få lavet forside og så hele problematikken omkring e-bøger. Jeg vidste ikke, at der var forskellige standarder. Synes ikke det har været så vanskeligt med markedsføring, tror det gælder om at være fræk og så vinkle pressemeddelelserne, så de passer til dem du skriver til. En pressemeddelelse der dækker alle, tror jeg er en dårlig ide, hvis du ikke er en kendt forfatter.

– Du er allerede i gang med den næste roman. Bliver det i samme genre som ”Frejas blod”?

Jeg skal skrive en efterfølger til Frejas blod, men den er på research stadiet og kommer først til efteråret. Lige nu lægger jeg sidste hånd på en sydstats krimi ”I knivens skygge”. Den foregår i 1820’erne i New Orleans. Så det bliver en rigtig historisk krimi.

– Har du en strategisk plan, når du går i gang med at skrive, eller skriver du bare løs?

Jeg laver altid et skelet og skriver i det. Jeg skriver altid kronologisk, men hvis jeg kaster en bold op i kapitel 1, som jeg ved skal fanges i kapitel 7, så kan det godt være, at jeg går hen i kapitel 7 og skriver hvordan bolden skal gribes. Men grundlæggende skriver jeg altid kronologisk.

– Vil du selvudgive igen, eller skal den næste bog udgives på et forlag?

Er ret sikker på at jeg bliver ved med selv at udgive – undtagen hvis der kommer et forlag med et tilbud som jeg ikke kan sige nej til. Vil helst bruge tid på at skrive og mindre tid på at lave markedsføring.

Har du hang til krimier, så må du ikke snyde dig selv for denne læseoplevelse!

Anmeldelser af -Frejas blod-

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Lukket for kommentarer.