Jussi Adler-Olsen

Her er så mine “10 skarpe” til Jussi Adler-Olsen. Jeg er dybt taknemmelig for, at han har taget sig tid til at bidrage til min blog

Interview

Fotograf: Claus Helveg

Foto: Claus Helveg

– Er det korrekt, at du har kontrakt med forlaget om, hvor mange bøger du skal skrive i Afdeling Q-serien?

Nej, jeg har ikke kontrakt på dem alle, det ville byde mig meget imod, men jeg har planlagt at skrive 10 romaner i serien om Afdeling Q. Det er et samlet projekt, som jeg satte mig for, allerede før jeg skrev den første roman. Ingen andre har endnu, så vidt jeg ved, foretaget det eksperiment, at et gennemløbende plot i 10 romaner udgør én historie.

Jeg fortæller denne historie delt op i 10 kapitler/romaner med hver sin sag og skrevet på hver sin måde.  Flaskepost fra P var actionmættet med for eksempel en stor biljagt, Journal 64 en klassisk anekdotesamling, Den Grænseløse var den klassiske politiefterforskning, og i løbet af de sidste kapitler får vi også afsløret, hvad der gemmer sig i de forskellige hovedpersoner. Den roman jeg lige nu sidder med, afdækker for eksempel Roses indre liv og hemmeligheder.

Er det så ikke et enormt pres, der hviler på dig? Giver det indimellem skriveblokering?

Jo, det er da lidt af et pres og ikke kun fra læserne, men så sandelig også fra mig selv. Jeg har jo også forventninger, til det jeg gør.  Men skriveblokering giver det mig heldigvis ikke.

Jussi Adler-Olsen

– Mange forfattere ”hiver stikket ud” og tager sydpå eller i sommerhus, for at skrive i fred og ro. Kan du koncentrere dig om at skrive, uanset hvor du befinder dig?

Jeg kan skrive alle vegne, bare jeg har min gamle computer med WordPerfect programmet, hvor der er blå skærm og hvide bogstaver. Ved den kan jeg sidde i mange, mange timer uden at blive træt i øjnene.

Grundlæggende skriver jeg, når jeg har mulighed for det, men jo længere jeg kommer ind i skriveprocessen, jo mere tid af min dagligdag bruger jeg til skrivningen. Lige nu sidder jeg i min lejlighed i Barcelona og arbejder, og her bliver jeg i næsten to måneder. Så håber jeg, det rykker.

 
– Er du meget struktureret i din skriveproces? Skriver du f. eks. et bestemt antal timer/ord om dagen?
Fotograf: Helbo

Foto: Helbo

Nej, jeg tvinger ikke mig selv til at skrive et specifikt antal sider om dagen. Men jeg er ganske struktureret, når jeg har besluttet mig for at skrive, så sætter jeg mig ved skærmen og bliver der. Nogle gange redigerer jeg noget, jeg har arbejdet på før, andre gange skriver jeg noget nyt og andre gange igen laver jeg research.

– Hvordan bygger du dine historier op? Får du idé til gerningsmanden først eller til selve forbrydelsen?

Jeg starter altid med at lave en synopsis på den roman, jeg arbejder med, så jeg har grundstrukturen i romanen og dermed også plottets karakterer. Jeg ved på forhånd det meste på samme tid, men ved også at der kommer nogle plotmæssige problemer undervejs, som jeg skal løse, og det er faktisk det, jeg synes er sjovest. Jeg glæder mig til at nå dertil, hvor jeg skal finde en udvej for det problem, jeg støder på.  Ligeledes ved jeg, at jeg skal lægge elementer ind fra den overordnede historie. Det er vigtigt for mig, når hele serien er færdig, at den kan læses som én lang roman og passe ind i den lange romans rytme.  Så jeg arbejder egentlig med at skrive to romaner samtidig. Den historie som det pågældende afsnit af Q-serien skal indeholde, og så kapitlet der omhandler hovedpersonernes liv i den lange historie.

– Jeg ved, at du laver grundig research i forbindelse med dine bøger. Researcher du det meste, inden du går i gang med at skrive, eller gør du det løbende?

Researchen er ganske rigtigt meget vigtig for mig, for hvis jeg ikke har været grundig nok, og noget dermed bliver forkert, så ødelægger jeg romanens troværdighed. Jeg laver så meget research som muligt først i processen, men der vil uvægerligt komme situationer i løbet at skriveprocessen, hvor jeg må erkende, at jeg skal ud i marken igen for at være helt sikker på, at det, jeg skriver, er beskrevet korrekt.

– Er du nogensinde bange for at køre træt i figurerne Carl, Assad og Rose? Nogle forfattere vælger jo ligefrem at ”aflive” deres hovedkarakter!?

Jamen, Carl, Assad og Rose er blevet mine bedste venner, så dem kører jeg ikke sådan træt i. Hvad der skal ske dem fremover i historien, kunne jeg ikke drømme om at afsløre, selv om du spurgte meget pænt. Det er der ingen udover mig, der ved.  Jeg nyder hen ad vejen at afsløre hovedpersonernes små hemmeligheder for læserne og lægge spor ud, som jeg på et senere tidspunkt kan referere til. Mit ønske er jo først og fremmest, at mine læsere bliver nysgerrige efter at lære dem bedre at kende. Og mine læsere kommer selvfølgelig til at kende alle deres hemmeligheder, hvis de hænger på til den sidste roman er skrevet færdig.

– Hvor meget ved du om persongalleriet og plottet, når du går i gang med at skrive? Kan din idé godt ændre sig, når du først har sat dig til tasterne?

Jeg kender mine hovedpersoner og alle deres hemmeligheder, og jeg kender selve den lange historie. Hver gang jeg skal til at skrive et nyt ”kapitel”, vælger jeg, hvad jeg vil skrive om i netop dén roman og hvilke personer, der skal indgå i netop dén romans persongalleri. Alt dette indgår i den synopsis, jeg skriver, før jeg starter. Men når det er sagt, kan der sagtens ske ting i løbet af skrivningen, der får mig til at lave justeringer.

Fotograf: Claus Helveg

Foto: Claus Helveg

– Du har udgivet en novellesamling ”Små pikante drab” – er den udkommet, mens du har skrevet på Afdeling Q?  Jeg kan ikke lade være med at tænke, om du aldrig får en genial idé til en bog, og bare får en ubændig trang til at gå i gang med at skrive den med det samme?

Ja, jeg har til den pågældende samling, hvor mange forfattere har deltaget med hver deres novelle, skrevet novellen ”Små Pikante Drab”, og den blev skrevet ind imellem to Q-romaner. Novellesamlingen blev udgivet til støtte for Dansk Flygtningehjælp, og det ville jeg gerne bakke op omkring, selv om jeg nok brugte for meget tid på det. Men du har ret, jeg får ofte ideer til plots til romaner, som gerne skulle blive til romaner efter at Q-universet er færdigt, men jeg har heldigvis disciplin nok til at holde mig til det, jeg er i gang med. Ellers blev jeg aldrig færdig med noget.

– Var det vanskeligt at få solgt din første roman til et forlag?

Nej, egentlig ikke. Jeg afleverede Alfabethuset til Forlaget Centrum og fik afslag, hvilket jeg var meget forundret over, for romanen var gennemarbejdet og original. Ti år efter dette afslag fik jeg at vide af en af forlagets redaktører, at man syntes, at den var så udansk og original, at jeg måtte have plagieret den et eller andet sted fra, så det turde de ikke binde an med. Naturligvis var den ikke plagieret, og hvor mange får afslag, vil jeg gerne spørge, fordi en roman er for god? Det sker vist ikke så tit.

Det næste forsøg på at få romanen udgivet skete umiddelbart efter på Forlaget Cicero, og det gik meget bedre. De antog den uden videre, og så var jeg pludselig i en alder af 47 år blevet til en ’rigtig’ forfatter.

– Afdeling Q er ved at blive lavet til en amerikansk tv-serie, hvilket lyder rigtig interessant. Har du selv nogen indflydelse på, hvad der kommer med fra bøgerne? Vil man kunne genkende handling og personernes karaktertræk?

Scott Frank, som bl.a. skrev manuskripter til ”Minority Report”, ”Get Shorty” og ”Little Man Tate”  bliver manuskriptforfatter på serien, og det er jeg meget stolt over, for han er fantastisk dygtig, faktisk en af mine absolut største manuskriptforfatterfavoritter. Ham kunne mange danske manusforfattere lære meget af, så jeg glæder mig meget til denne serie. Når der laves en film, skal der hele tiden skæres noget væk, og så bliver der ofte gendigtet en historie, der overhovedet intet har med romanforlægget at gøre. I en TV serie sker der nærmest det modsatte, så man snarere udbygger plottet og karaktererne. Jeg bliver konsulteret, men Scott Frank får fuldt råderum til at udvikle universet, og jeg er ikke i tvivl om, at man denne gang vil kunne genkende både handling og personernes karaktertræk.

– og så det klassiske, som måtte komme! Hvornår kan vi glæde os til at læse næste bog om Afdeling Q?

Den skulle gerne komme i år – til efteråret.

 Vi er helt sikkert rigtig mange, der glæder os til efteråret!
Mange tak til Jussi for at lukke os lidt ind i sit skriveunivers!
Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Lukket for kommentarer.