Inger Wolf

Kender du ikke Inger Wolf i forvejen, så skynd dig at låne en af hendes krimiromaner – de er anbefalelesværdige.

Interview

Du begyndte at skrive som barn – opmuntrede dine forældre dig til at skrive, eller var det noget du holdt for dig selv?

Mine forældre har altid opmuntret mig til at skrive, men jeg holdt mine større skriveprojekter for mig selv i mange år. Jeg var meget blufærdig omkring det, fordi jeg ikke selv syntes, det var godt nok dengang. Men jeg havde også en fantastisk dansklærer i 8.-9. klasse. Hun gav mig fri til at skrive på en bog i nogle dansktimer på den betingelse, at jeg sendte manuskriptet ind, når det var færdigt. Det gjorde jeg også, men det blev ikke antaget.

Inger WolfDu har udgivet to bøger, der foregår i hhv. Japan ”Det perfekte sted at dø” og ”Under en sort himmel” i Alaska. Er det steder du har boet eller rejst i?

Jeg har rejst til begge steder i forbindelse med research. I Alaska besøgte jeg vulkanobservatoriet, universitetsområdet, politiet, retsmedicinsk institut og en række andre steder, jeg skulle bruge. I Japan var det primært Tokyo og området omkring selvmordsskoven Aokigahara, hvor bogen foregår. Men det var begge fantastiske ture.

Anvender du et særligt skriveprogram (som f.eks. Schrivener)?

Nej, jeg bruger Word, men jeg har klart overvejet Schrivener efter kollegers begejstrede tilbagemeldinger om det.

Hvordan holder du styr på dine karakterer, begivenheder osv. ?

Jeg holder ikke særlig godt styr på mine personer og må ofte tilbage i tidligere bøger for at finde ud af, hvilken øjenfarve en person havde. Forleden havde jeg endda glemt navnet på en person. Men internt i manuskriptet holder jeg styr på begivenheder ved altid at kalde kapitlet et eller andet relevant, f.eks. “Parole” eller “Obduktion”, og så markerer jeg det som overskrift i Word. På den måde får jeg en navigationsoversigt i venstre side, så jeg let kan springe rundt i manuskriptet og kan se en liste over kapitlerne/scenerne. Det giver bedre overblik. Jeg bruger også kommentarfunktionen i Word.

Hvordan arbejder du? Jeg tænker, om du er typen, der arbejder bedst under pres?

Jeg arbejder bedst med fuldstændig ro. Når jeg stresser, får jeg intet skrevet, eller jeg skriver dårligere. Alle mine bøger er skrevet under et vist pres på den ene eller anden måde, og jeg kan tydeligt se, at det påvirker negativt. Jeg tror, det har noget at gøre med, at det er svært at holde styr på et kompliceret plots brikker. Helst sidder jeg lukket inde i et mørkt værelse med et headset på, ingen der forstyrrer og maden serveret. Men det sker desværre ikke særlig tit.

Du foretog en ”svampe-research” i forbindelse med bogen ”Brændte sjæle”. Bruger du ”stimulanser”, når du skriver?

Jeg bruger rigtig meget musik og kan slet ikke skrive uden mit headset. Det er noget af det vigtigste, fordi det er med til at lukke omverdenen ude. Så det er jeg nærmest religiøs omkring, og jeg har brugt en mindre formue på mit seneste headset. Dertil kommer diverse stimulanser, primært kaffe og cola. Nikotinen er endelig røget ud.

Inger Wolf
Har du et godt skrivetip at give videre?

Ja, det er en god idé at nærstudere sine idoler. Hvad er det, de gør, der får dig til at læse videre? Hvilken teknik bruger de? Er man først godt kørende med at skrue tekst sammen, så er det en god ide at lave aftaler med sig selv om produktionen – enten i forhold til anvendt tid eller mål med ord. Selv arbejder jeg bedst med en bestemt daglig målsætning, f.eks. 1000-1.500 ord.

Får du indimellem ideer til en ny roman, når du befinder dig i en igangværende skriveproces? I så fald hvad gør du så?

Jeg har nogle idéer til bøger uden for serie, som er dukket op midt under arbejdet med en anden bog. I så fald gemmer jeg tankerne omkring bogen i et Word-dokument. Jeg har meget af en synopsis til en fremtidskrimi liggende og nogle andre løse idéer. Hvis det er meget tidligt i skriveprocessen, kan det også være, at jeg forlader den bog, jeg var i gang med for at skrive på den nye. Det er sket en del gange, at jeg har forladt en bog, fordi en bedre idé dukkede op.

I 2011 flyttede du til Malaga for at bo. Bor du der stadig, eller er du flyttet hjem til Danmark?

Nej, jeg flyttede tilbage til Danmark i august 2015, og det er jeg glad for. 

Har du stadig dit oversætter job som primær beskæftigelse, eller er du fuldtidsforfatter?


Jeg arbejder heller ikke længere som oversætter, så i den forstand er jeg meget privilegeret.

Hvilken bog er den sidste bog du har læst?

Pierre Lemaitre: Alex. Og den var fremragende.

Mange tak til Inger for hendes tid

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
2

Lukket for kommentarer.